Persbericht

 

Strip over Vincent van Gogh door Barbara Stok

 

Amsterdam, 9 oktober 2012 - Op 19 oktober verschijnt Vincent, een nieuw stripboek over Vincent van Gogh door Barbara Stok. De strip wordt uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar in samenwerking met het Van Gogh Museum. Ter gelegenheid van de uitgave van dit boek organiseert het museum een rondreizende presentatie over de manier waarop Barbara Stok zich door het leven en werk van de vermaarde kunstenaar heeft laten inspireren. Deze presentatie, in de vorm van twee kunstenaarsateliers, zal van oktober 2012 tot mei 2013 in zes openbare bibliotheken in het land te zien zijn.

 

Het bewogen leven van Vincent van Gogh (1853-1890) blijft een onuitputtelijke inspiratiebron voor velen. Ook voor stripmaker Barbara Stok (1970). Zij neemt in haar verhaal de lezer mee naar de korte, intense periode die de schilder in 1888-1889 doorbrengt in het Zuid-Franse Arles. ‘Van Gogh was een kunstenaar vol hartstocht voor zijn vak. Zijn ideeën over succes, tegenslag en een zinvol leven vormen een interessant tegenwicht in onze tijd van individualisme en economisch denken’, aldus Stok.

 

Met de rondreizende presentatie Barbara Stok tekent Vincent van Gogh wil het Van Gogh Museum laten zien dat het werk van de kunstenaar nog tot op de dag van vandaag tot de verbeelding spreekt. De expositie reist langs zes openbare bibliotheken, van Groningen tot Maastricht. In de opstelling zijn de ateliers van de schilder en de striptekenares nagebouwd. In Van Goghs werkplaats staat het schilderij De zaaier uit 1888 centraal. In het atelier van Barbara Stok is te zien hoe zij zich bij het maken van haar strip door dit werk heeft laten inspireren. Zo is het alsof je meekijkt over de schouder van de kunstenaars.

 

Barbara Stok werd bekend met haar openhartige autobiografische stripverhalen. In 2009 won ze de prestigieuze Stripschapprijs voor haar hele oeuvre. Naast de publicatie van strips in kranten en tijdschriften heeft zij acht boeken op haar naam staan. Zij werkte drie jaar aan de stripbiografie over Vincent van Gogh, in nauwe samenwerking met het Van Gogh Museum, en maakte van de belevenissen van de beroemde negentiende-eeuwse kunstenaar een actueel verhaal. 

 

De deelnemende bibliotheken organiseren illustratieworkshops, lezingen, exposities en andere activiteiten gedurende de periode dat zij de presentatie in huis hebben. Kijk voor het aanbod op de website van de betreffende bibliotheken. Het reisschema van Barbara Stok tekent Vincent van Gogh langs de openbare bibliotheken is als volgt:

 

·         Groningen: 19 oktober t/m 21 november 2012

·         Nijmegen: 23 november t/m 27 december 2012

·         Maastricht: 28 december 2012 t/m 2 februari 2013

·         Breda: 5 februari t/m 3 maart 2013

·         Den Haag: 5 maart t/m 15 april 2013

·         Almere: 16 april t/m 3 mei 2013

 

Vincent wordt uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar in samenwerking met het Van Gogh Museum en kwam tot stand met steun van het Mondriaan Fonds, 144 pagina’s, ISBN 978 90 388 9631 1, € 15,-.

Bij het Van Gogh Museum (tijdelijk in de Hermitage Amsterdam) ook verkrijgbaar in het Engels.

 

Het Van Gogh Museum verblijft tijdelijk in de Hermitage Amsterdam vanwege renovatiewerkzaamheden aan het eigen gebouw.

In de Hermitage Amsterdam is tot 24 april 2013 de presentatie Vincent. Het Van Gogh Museum in de Hermitage Amsterdam te zien.

 

 

Beschrijving: cid:image005.jpg@01CDA604.34906250