Van Gogh route - Europafietsers

 

De Van Gogh route, uitgestippeld door Clemens Sweerman (Europafietsers), vormt een aaneengesloten route die je over ruim 900 km van in Eindhoven over Amsterdam naar Auvers-sur-Oise en Parijs brengt. Een route die begint met een blik op de Gennepse en Collse watermolens en eindigt bij de dorpskerk van Auvers-sur-Oise, of voor zij die willen op Montmartre met uitzicht over de Parijse daken van Notre Dame en de Eiffeltoren.

Vincent Van Gogh is de inspiratie voor deze route. Er is geen betere manier om hem te leren kennen dan ontspannen op de fiets, in open lucht langs plaatsen waar hij woonde en door landschappen die hij op zijn expressieve manier vorm gaf. Onderweg kom je ook tal van interessante bezienswaardigheden tegen die niet met Van Gogh gerelateerd zijn: historische binnensteden, het Middelpunt van Nederland, indrukwekkende scheepsliften en fraaie kastelen.

Met de woorden van de meester: "I'm not an adventurer by choice but by fate!"

van noord naar zuid, van amateur tot vakman:

De Van Gogh fietsroute leidt je over trajecten door een rustige landelijke omgeving alsook door het centrum van een aantal grote steden als Amsterdam, Den Haag, Antwerpen, Brussel en eventueel Parijs. Ofwel langs Amstel, Binnenhof, het Steen, de Grote Markt en Centre Pompidou. Een verbindingsroute tussen drie niet te missen hoofdsteden.

Deze route biedt de moderne liefhebber een nieuwe manier om de veelzijdigheid van Van Goghs levenspad te ervaren. Het traject voert langs tal van plaatsen die een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van de schilder en de ontwikkeling van zijn kunst. Het is een reis in het spoor van de artistieke route die Van Gogh zelf heeft afgelegd, zoals hij zich in korte tijd ontwikkelde van een onbeholpen amateur tot een hoogst origineel vakman. Een reis die ons vanaf de eerste onzekere schilderijen en tekeningen die hij in Den Haag en Nuenen maakte, meevoert langs het groeiende zelfvertrouwen van zijn studies in Antwerpen en Parijs, tot aan de schitterende genialiteit van zijn volwassen werk in Frankrijk.

De route volgt goed fietsbare wegen. Toch blijft Parijs door haar omvang en gebrek aan fietsvoorzieningen een uitdaging. In het landelijke Noord-Frankrijk moet je dan weer rekening houden met het feit dat voorzieningen hier ver uiteen liggen.

Je hebt als fietser alle vrijheid. Etappes kunnen naar eigen behoeften ingedeeld worden rekening houdend met afstanden, voorzieningen en bezienswaardigheden. Voorzie voor het volledige traject toch minstens 12 dagen. De route is op zich niet echt zwaar of moeilijk maar hou wel rekening met het stedelijk verkeer. Iets wat in gezelschap van kleine kinderen niet altijd eenvoudig is.

 

Info :

http://www.groteroutepaden.be/nl/route/259/van-gogh-route---europafietsers.html