Boekpresentatie: 'Duistere wegen' - Pascal Verbeken

Reis naar Vincent van Gogh in de Borinage

 

 

WO 01.04.15 | 19:30

deBuren | Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

Gratis toegang, reserveren aanbevolen:

 

Duistere wegen - reis naar Vincent van Gogh in de Borinage is het nieuwe boek van schrijver, journalist en documentairemaker Pascal Verbeken (Arm Wallonië, Grand Central Belge). Tijdens de presentatie bij deBuren wordt Verbeken geïnterviewd door Koen Fillet (VRT). Verbeken schreef het boek naar aanleiding van Vincent Van Goghs jaren in de Borinage, iets waarmee Mons Culturele Hoofdstad 2015 ook flink uitpakt. 

 

 

Over Duistere wegenVincent van Gogh verbleef van 1878 tot 1880 in de Borinage, de legendarische mijnstreek. Het was een cruciale periode in zijn leven. Als would-be-evangelist reisde hij naar Wallonië om het woord van God te verkondigen aan de mijnwerkers, maar hij mislukte en zonk weg in een diepe crisis. Het waren maanden van armoede, isolement, ontreddering en grote geestelijke nood. In diepten van ellende koos hij uiteindelijk voor de schilderkunst. Vincent van Gogh, de schilder van het licht, vond zijn ware roeping in het 'zwarte land'. In Duistere wegen volgt Pascal Verbeken het spoor van Van Gogh in de mijndorpen van de Borinage. Zich onder andere baserend op Van Goghs brieven aan zijn broer Theo, beschrijft hij de geschiedenis van dit oudste industriegebied van het Europese continent met o.a. de opkomst van het syndicalisme en de arbeidersbeweging en de komst van de eerste migranten. Maar Verbeken gaat na ook wat er na de mijnsluitingen vandaag van deze regio overblijft in het tijdperk van globalisering en wereldkapitalisme. In protestantse kerken, volkshuizen en mijncités luisterde Verbeken naar de laatste getuigen van een verzonken België en hij registreerde de grote en kleine tekenen des tijds.

Pascal Verbeken (1965) is journalist, schrijver en documentairemaker. Voor Arm Wallonië (2007) won hij de M.J. Brusse-prijs voor het Beste Journalistieke Boek van het Nederlands Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten en haalde hij de shortlist van de ABN AMRO Bank Prijs voor het Beste Non-Fictie Boek. Voor Grand Central Belge (2012) volgde hij een negentiende-eeuwse spoorlijn die Wallonië met Vlaanderen verbond, om het requiem van een verscheurd land te schrijven. Grand Central Belge was genomineerd voor de Bob den Uylprijs 2013. Samen met Herman Selleslags maakte hij Tranzyt Antwerpia (2013).
In samenwerking met Uitgeverij De Bezige Bij

 

Lees meer :

http://www.deburen.eu/nl/programma/detail/boekpresentatie-duistere-wegen-pascal-verbeken

 


   
                               

Stel uw vraag aan auteur Pascal Verbeken

                           

13/03/2015 om 03:00                                                 door                           

           
             
               
 Vrijdag 20 maart is schrijver Pascal Verbeken te gast bij De Standaard der Letteren. Van 12 tot 13 uur kan u met hem chatten over zijn laatste werk 'Duistere wegen. Reis naar Vincent Van Gogh in de Borinage' en Wallonië in het algemeen. Laat hier al uw vraag achter.        
                       

VAN GOGH EN DE BORINAGE

Bijna twee jaar, van 1878 tot 1880, leefde Vincent van Gogh als protestantse zendeling tussen de mijnwerkers van de Borinage. Het is een periode in zijn leven waarover weinig bekend is, hij was pas 25 en flink op weg een mislukkeling te worden. Maar het was in de Borinage dat hij tot het besef kwam dat zijn roeping in de kunst lag. Het was in de Borinage dat hij begon te tekenen.
De weg naar de 'Zonnebloemen' begon in de schaduw van de donkere mijnterrils.

HET BOEK

'Pascal Verbeken vertelt dit verhaal met veel aandacht voor het miserabele bestaan van de mijnwerkers in de Borinage', schrijft onze recensent Jan Van Hove.

 

'Het mooie van Verbekens boek is dat hij niet blijft steken in kunsthistorische of biografische weetjes. Hij situeert Van Gogh in een bewogen tijd van sociale onrust, stakingen, mijnrampen, kinderarbeid en gewetenloze uitbuiting. En meer dan dat: hij trekt de lijn door tot vandaag en toont aan hoe de wantoestanden van toen geleid hebben tot de uitzichtloosheid van vandaag. Van Gogh heeft in de mijnstreek de weg van de duisternis naar het licht gevonden. Maar de Borinage zelf is meer dan een eeuw later nog altijd een sociale puinhoop. In een rijk land als België zouden we dat niet mogen dulden.'
Jan Van Hove
Cultuur

 

WALLONIE

Journalist, schrijver en documentairemaker Pascal Verbeken (1965) richt met Duistere wegen. Reis naar Vincent van Gogh in de Borinage zijn aandacht niet voor het eerst op Wallonië. Voor Arm Wallonië reisde hij door het hart van Wallonië, via de oude industriebekkens van de Borinage, La Louvière, Charleroi, Seraing en Luik. Het is een indringende analyse van de Waalse samenleving, waarin hij Vlaanderen herinnert aan zijn arme verleden. In Grand Central Belge wandelde hij van zuid naar noord via de gelijknamige in onbruik geraakte centrale spoorlijn. Het is een reis naar de ziel van België

 

Stel uw vraag via :

http://www.standaard.be/cnt/dmf20150312_01575999

 

 

 

 

Publicatie Duistere Wegen