Radio 2 - De Madammen
vrijdag 10 april 2015                                                                            
   

logo - De Madammen

 

 

 

 

 

 

 

 

Mons 2015: meer dan de moeite

                      

Een jaar lang is Mons culturele hoofdstad van Europa. Paradepaardje is de van Gogh-tentoonstelling, maar er is hier nog meer te doen. Zo zijn er begin april maar liefst 5 nieuwe musea geopend!

De Madammen sloegen hun tenten op in hartje Bergen, in het Café Europa, een café met een internationale uitstraling waar technologie centraal staat.

De keuze van Walloniëkenner Pascal Verbeken:

Paradepaardje van Mons2015 is de tentoonstelling “Van Gogh in de Borinage” . Verbeken volgde met 10 brieven in zijn achterzak, brieven van Vincent van Gogh aan zijn broer Theo, de voetsporen van Gogh in de Borinage, de mijnwerkersregio rond Bergen. En die trip in de tijd maakt hij samen met Anja, van op een van de grootste terrils of mijnheuvels. 

Pascal vertaalde zijn zoektocht in een boek “Duistere wegen, reis naar Vincent van Gogh in de Borinage”.

 

De keuze van Christophe Deborsu:

In het weekend van 4 en 5 april gingen er maar liefst vier nieuwe musea open in Mons.

In de Artotheek word je een blik achter de schermen van een museum gegund, in de Silex kan je 8 meter diep afdalen in prehistorische mijnen, in het Doudou museum kom je alles te weten over de legende van st Joris en de Draak maar de favoriet van Deborsu is Mons Memorial Museum: Mons als herdenkingsgebied van twee wereldoorlogen.

Mons culinair : van de bekendste chef van België tot varkenskoteletjes

De Madammen gingen lunchen in Bistro de Jean-Phi, van de gerenommeerde chef Jean-Philippe Watteyne. Hij heeft nog een restaurant in icook, waar Elio di Rupo regelmatig aan tafel schuift.

Wil je een typisch Bergens gerecht uitproberen als je citytrip plant naar de culturele hoofdstad van Europa, dan moet je koteletjes a l’berdouille proberen. Wil je die ook eens thuis bereiden, dan moet je dat wel met het streekbier uit Bergen doen: Saint Feuillien. Wil je het ook eens proberen HIER op de website van Mons vind je het recept:

 

 

Lees artikel :

http://www.radio2.be/de-madammen/mons-vrijdag-10-april

 

 

Beluister de uitzending :

http://radioplus.be/#/radio2-vlaams-brabant/herbeluister/699ba73d-8e90-11e3-b45a-00163edf75b7/