Van Gogh Museum

Persbericht - 22/09/2015

 

De schreeuw in het Van Gogh Museum

Foto: Jan-Kees Steenman


 
Daar is ‘ie dan! De schreeuw (1893) van Edvard Munch in Amsterdam, in het Van Gogh Museum! Vanaf 25 september presenteert het Van Gogh Museum Munch : Van Gogh, de langverwachte tentoonstelling die het werk van Vincent van Gogh en Edvard Munch voor het eerst in de geschiedenis op grote schaal samenbrengt. Centraal staan de raakvlakken in het werk van beide kunstenaars, dat tot op de dag van vandaag een miljoenenpubliek inspireert. Meer dan 100 kunstwerken - circa 80 schilderijen en 30 werken op papier - worden geëxposeerd. Zelden uitgeleende iconische topstukken van over de hele wereld – zoals Munchs De schreeuw en Van Goghs Sterrennacht boven de Rhône – vormen de allereerste tentoonstelling in de heropende tentoonstellingsvleugel van het museum.
   
Op de foto: De schreeuw wordt opgehangen in de heropende tentoonstellingsvleugel van het Van Gogh Museum. De tentoonstelling Munch : Van Gogh opent volgende week, op 25 september.

 

 

 

Persbericht - 23/09/2015

 

Prinses Beatrix en Koningin Sonja van Noorwegen openen Munch : Van Gogh in Van Gogh Museum

 


Prinses Beatrix en Koningin Sonja van Noorwegen samen met directeur van het Van Gogh Museum Axel Rüger (l) en directeur van het Munch Museum Oslo Stein Olav Henrichsen bij De Sterrennachten. Foto: Jan-Kees Steenman

Prinses Beatrix en Koningin Sonja van Noorwegen openden vandaag Munch : Van Gogh, de tentoonstelling in het Van Gogh Museum in Amsterdam die vanaf vrijdag 25 september opent voor publiek.
 In het herdenkingsjaar Van Gogh 2015, 125 jaar na de dood van Vincent van Gogh, organiseert het Van Gogh Museum de tentoonstelling Munch : Van Gogh. Kunstenaars Vincent van Gogh (1853-1890) en Edvard Munch (1863-1944) staan bekend om hun emotioneel geladen werken, vernieuwende stijl en bewogen levens. De kunstenaars worden vaak met elkaar vergeleken en zijn nu voor het eerst in de geschiedenis op grote schaal te zien. De tentoonstelling bevat meer dan honderd kunstwerken, waaronder topstukken en bijzondere bruiklenen die bijna nooit worden uitgeleend, zoals De SchreeuwHet zieke kindMadonnaPatience Escalier en De Brug van Trinquetaille. Munch : Van Gogh is de eerste tentoonstelling in de tentoonstellingsvleugel van het vernieuwde Van Gogh Museum dat onlangs haar nieuwe entreegebouw opende. De tentoonstelling is t/m 17 januari in het Van Gogh Museum te zien.